201408.20
0

Lär dig mer om pengar och få mer pengar över

Av Nina Jansdotter

Sami SuliemanDet finns många myter och fördomar om pengar, enligt Sami Sulieman, som driver finansbolaget Prescott Lewis i Malmö. Han menar att det finns mycket kring pengar som man kan lära sig själv. Då behöver man inte anlita rådgivare till allting rörande pengar. Det allra vanligaste problemet kring pengar enligt honom, är att man inte har vet vilka problem kring pengar som man har egentligen.

Det är mycket man inte tänker på som faktiskt påverkar hur man tänker kring sina pengar. Det är också därför många människor inte har så mycket pengar över. Det läcker ut åt både höger och vänster, menar han.
– Vi har därför skapat en utbildning kring pengar, för att vem som helt ska kunna ta till sig vår kunskap om pengar och applicera den själv.  Så man kan säga att vi utbildar rådgivare för sina egna liv.

Oro för sin ekonomi är vanligt
Sami möter många människor som av olika anledningar är oroliga för sin ekonomi. Till exempel för att de vet att pengarna inte skulle räcka till om det hände en olycka  eller om de skulle bli långtidssjukskrivna. De har inte tillräcklig med buffert, helt enkelt.
– Pengar är ju någonting som de flesta människor inte förstår hela vidden av. Man förstår inte vad pengar är, utan man ser pengar som någonting som man måste kämpa för. Någonting som man måste snåla med, för att det är en begränsad tillgång.

De flesta tänker därför att de måste göra ett visst antal saker och lägga ett visst antal timmar, så att de får en liten slant och att de sedan måste få den slanten att räcka så länge som möjligt, fortsätter han.
– Det är just denna bristmentalitet som gör att många inte höjer sina inkomster. Att man undervärderar sitt eget värde i löneförhandlingar är ett sådant exempel på bristfokus.  Man tänker inte på eller kommunicerar vad man faktiskt bidrar med till sin arbetsgivare eller kunder.

Hur kom det sig att du själv började intressera dig för pengar?
– Jag är inte intresserad av pengar i sig utan vad man kan göra med sitt liv. Pengar är ett verktyg, precis som hälsa, inre balans och kärlek är. Pengar är en viktig ingrediens för att få helheten att gå ihop.  När jag förstod det då började jag titta på hur jag ville leva mitt liv. Jag upptäckte att frihet var viktigt för mig samt  att jag ville leva livet på mina egna villkor.

En sak Sami då insåg var att pengar var en komponent som skulle möjliggöra det livet han ville leva. Det var då han på allvar började intressera sig för hur man kunde generera pengar utan att behöva jobba ihjäl sig. På den banan har det fortsatt.

Hur kommer det sig att så få lägger tid, kraft och energi på att ta tag i pengabiten i sitt liv?
– Många vet inte vad de skulle kunna göra för att förbättra sin ekonomi och därmed få mer pengar. Sedan är det vanligt att många sticker huvudet i sanden för att man tycker att pengar är ett jobbigt ämne, rent allmänt, säger Sami med eftertryck.

En aspekt som också spelar in är att man har lite pengar och så sätter man det i relation med sitt eget värde. Då får man helt enkel sämre självkänsla, på grund av att man för tillfället har dåligt med pengar.  Resultatet av detta gör att man inte tror att man kan utvecklas. Då stannar man ofta enligt honom kvar på samma plats och kämpar, vilket gör att man inte utvecklas vidare.

Slöseri med tid är en vanlig fallgrop
En vanlig fallgrop är att man inte värderar sin tid, menar Sami.  Många människor kan enligt honom spendera väldigt mycket tid och energi under en hel månad för att jaga några extra kronor i rabatt på en burk kaffe.
– Eller så är de villiga eller köra runt bilen i två timmar för att spara tio kronor på något annat. Däremot är man inte villig att lägga en timme i månaden på att lära sig mer hur man tjänar mer pengar.

Enligt Samis erfarenhet är många alltså mer benägna att lägga massor med timmar på att ta reda på var man kan köpa den billigaste kylen, istället för diskutera med banken och kanske kunna sänka bolåneräntorna så att man sparar tio tusen kronor om året. Tid är alltså en vanlig fallgrop.

En anledning till att många inte ändrar detta beteendet är enligt honom att de känner sig dumma och en del känner sig lurade. De tror att de förstår det här med pengar och vill inte erkänna att det är bristande kunskaper som ligger bakom. Därför skjuter man problem med pengar ifrån sig menar Sami.

Skapa bättre översikt över din ekonomi
En bra övning är att ta en bit papper, tipsar Sami.  På den ena sidan skriver du upp hur mycket pengar som kommer in varje månad och på den andra sidan skriver hur mycket som går ut .
–  Sedan tittar man på vad man äger, vilka tillgångar och skulder har vi totalt? Det tar en timme att göra detta med sin respektive. Då får man helt plötsligt en helt annan bild över hur läget är kring ens ekonomi vilket ofta medför att det är lättare att göra de småjusteringarna som krävs.

Dock är det ett faktum att många tror att ekonom och finans är tråkigt och svårt tyvärr, fortsätter Sami. Ofta är det dock så att vi kan mycket mer än vad vi tror om vi bara tittar på pengasituationen som den är just nu.  Många gånger handlar det mycket om att självkänslan är låg och att vi systematiskt undervärderar vår egen kunskap. För det är inte svårt enligt hans erfarenhet.
– Det är precis samma sak som vilket annat område som helst i livet. Alla vet ju vad man behöver göra för att gå ner i vikt. Däremot är det väldigt få som går ner och håller den nya vikten över tid. Precis samma sak är det med pengar. Alla vet vad man behöver göra, men man låtsas som att man inte vet det, för att det är bekvämare att göra som vanligt.

Skillnaden mellan män och kvinnor
Enligt Samis erfarenhet är kvinnor ofta mer rädda om pengar. Speciellt kvinnor lite högre upp i åldrarna menar han. De är mer benägna att vilja spara lite mer och hushålla bättre med pengarna.
– Männen är mer benägna att rycka på axlarna och fler bränner mycket pengar utan att tänka speciellt mycket på det.

Kan alla få bättre ekonomi?
– Jag kan lägga fram det så här. Fördelen med att så väldigt många människor har så ofantligt dålig koll och dålig ekonomi, är att utvecklingspotentialen totalt sätt är gigantisk.  Hade vi alla varit duktiga på ekonomi från början, så hade det varit svårare at bli bättre. Av alla de jag har träffat under åren så är det bara en handfull människor som jag inte har kunnat hjälpa, säger Sami.

Den absolut störta majoriteten kan göra små enkla saker, som ger väldigt stora resultat på ekonomin i slutändan, peppar han. Bara att skrapa ihop fyratusen  kronor extra varje månad är enkelt, menar han. Det kräver väldigt lite och de flesta kan enligt honom göra det.

Han delar med sig av branschhemligheter
Alla branscher har ju lite hemligheter och så även finansbranschen. Man vill inte berätta allt för kunderna, för tänk om kunderna inte behöver rådgivarna? Sami säger att han tänker tvärtom. Han vill lära kunderna mer om hur pengar fungerar för då har en klokare kund.
– Självklart är det mycket roligare att jobba med en kund som förstår vad du säger än en som misstänkliggör en och är rädd att bli förd bakom ljuset därför att de inte händer med på så mycket.

En kunnig kund är mycket enklare att hjälpa, tillägger han.  Enligt honom så finns det en skillnad på vad duktiga finans- och affärsmän och vad vanliga människor gör och hur de gör,  för att bli så förmögna som de blir.  Alla kan egentligen göra samma sak menar Sami.
– Vi människor är skapta på exakt samma sätt, vi har exakt samma grundförutsättningar men de rika applicerar tänkande och tekniker som vanliga människor inte kan. Det är dock  bara att ta tag i saken  börja lära sig mer om ekonomi, avslutar Sami Sulieman.