201407.08
2

Företagaren med frihet som drivkraft

Företagaren med frihet som drivkraft

Frihet kan betyda många olika saker.

 För många handlar det om att inte vara bunden till något utan ha möjlighet att göra som man själv vill. En som söker frihet i alla högsta grad, är entreprenören och familjefadern Sami Sulieman. För Sami har drömmen om frihet varit både hans drivkraft och motivation och eftersom han har jobbat som säljare nästan hela livet har det varit en nödvändighet att ha något som driver honom framåt. Idag driver Sami en minikoncern inom finanssektorn. Han har specialiserat sig på rådgivning, lån, försäkring och inte minst utbildning. Det är hans tredje företag och tidigare har han gått på en del smällar, men har ändå alltid rest sig upp och gått vidare mot nya mål. Vad är det då som gör att en människa fortsätter kämpa och lyckas bli framgångsrik? Sami berättar här om hur han tog sig tillbaka och vilka drivkrafter som ligger bakom.


Varför blir man egenföretagare?
– Jag söker frihet, säger Sami. Min högsta målsättning är vara fri. Frihet för mig betyder att inte ha några begränsningar på vad jag kan göra, jag vill inte behöva be om lov utan vill själv bestämma hur mycket jag ska få ut av livet. Ärligt talat så är jag nog väldigt svår att ha att som anställd, jag levererar långt över budget men är omöjlig att ha att göra med, säger Sami med ett skratt.

Mycket arbete
Sami berättar att han i dagsläget jobbar mer än nånsin, men eftersom han jobbar med det han vill, och NÄR han vill så känner han sig ändå fri. – Det är en slags livsstil, jag är inte fast vid ett skrivbord och behöver inte rapportera till någon. Samtidigt så är telefonen alltid med så jag är alltid tillgänglig. Någon sa ”gör det du älskar så behöver du aldrig mer jobba”, det instämmer jag helt i. När man gillar det man gör, så blir det inte betungande.

Började med prestige, gick över till tillfredsställelse
Att sätta fingret på vad det är som motiverar Sami att jobba så hårt, är svårt säger han. – Det är komplext, det handlar som sagt om frihet och målsättningen att nå ett ekonomiskt oberoende. Till en början drevs jag prestige. Jag ville skaffa en finansiell grund men med tiden så upptäckte jag hur kul det var att bygga upp en verksamhet. Det gav en stor tillfredsställelse att kunna erbjuda hela 500 arbetstillfällen och på så vis veta att jag kunde hjälpa många människor till anställning. Det får mig att må bra helt enkelt!

Att resa sig ur askan
Det har inte enbart varit en dans på rosor. 2009 gick Samis dåvarande företag inom bemanning – och rekryteringsbranschen i konkurs. Sami berättar att det inte kom som en chock utan att det var en utdragen process som slutade med att han stod med ett betalningsansvar på 3 miljoner.

Många kanske skulle gett upp där, men inte Sami. – Jag har en inre drivkraft, för mig finns inget annat alternativ än att resa mig upp och kämpa på. Jag tänker att jag inte är min situation, JAG är något helt annat. Omständigheterna runt omkring mig är ett resultat av en lång tids agerande, när det handlar om konkursen så handlade det om en lång tids felaktigt agerande och det bästa jag kunde göra var att dra lärdomar av det. Man får inte ta det personligt, det är ingen reflektion av en själv utan ett resultat av ett handlande. I slutändan ledde konkursen till ett positivt lärande. Jag fick erfarenheter som jag inte hade tidigare och lärde mig vad jag ska akta mig för och inte göra om igen.

Drivkrafter för att komma tillbaka
Det viktigaste, säger Sami, är att hitta kärleken i livet. Det är viktigt för att man ska kunna känna sig stabil och inte förknippa situationen med sitt egenvärde. Genom att veta att jag är älskad av min familj för den jag är, och inte för mina resultat, har gjort det enklare att resa sig.

Nästa steg är att kartlägga sin situation. Man måste analysera var man är, vilka möjligheter som finns och vart man vill nå. Slutligen handlar det om att hitta drivkraften till att agera. Gå tillbaka till kärnan och hitta kraften där – drivs du av njutning eller smärta? Om du drivs av smärta så fundera över konsekvenserna av att inte göra något. Ofta finner du att i längden så blir det mer smärtsamt att inte agera. Drivs du istället av njutning – försök att koppla njutningen till målet så blir det enklare, avslutar Sami.

 

av Gästkrönikör den 2014/07/08

Av Ida Amrén